Skyggemesteren viser lyset

Under Photocamp holdt den franske kunstfotografen William Ropp to fulle workshops med 15 entusastiske deltagere begge dager.

Ropp betegnes som ”Skyggeskulptøren” – noe han sterkt viser gjennom sine portrettserier der han bruker lommelykt og belyser modellene, ofte med svært lange lukkertider, noe som setter store krav til å instruere modellene riktig.

”No, no!” - ”Yes, - good!”.

Å betrakte William Ropp instruere sine workshopdeltagere er som å være vitne til en multifaglig rapsody: Som tidligere teaterdramaturg lærer han deltagerne i hvordan de skal instruere modellene, få frem sjelen, komme i riktig stemning, kommunisere. Som fotograf og skyggemester viser han hvor lite som skal til for at resultatet går fra bra til topp. Og som pedagog er han svært engasjerende, inkluderende og klarer å fylle opp gapene mellom deltagernes nivå og ambisjon.

I Norge har han fått en stor menighet, og har besøkt landet flere ganger tidligere, senest på Nordic Light i vår, og på Bilder Nordic School of Photography. Workshopene er alltid fulltegnet.

Under siste del av workshopen var deltagerne delt i 3 grupper i 3 forskjellige rom, der deltagerne fikk bruke det nylig lærte på innleide modeller.

Som i en spiritualistisk seanse er det stillhet i det helt mørklagte lokalet. Ingen snakker under eksponeringen. Man ser bare lyssøylen som blir brukt til å ”male” bildet.
Så fort den lange eksponeringen er over, er det nesten kamp om å få se resultatet i kameradisplayet.

Stille er det dog ikke når mesteren er inne og vurderer resultatene og instruerer, det veksler mellom ”No,no!” og ”Yes, good!”. Ropp gjør en liten endring på vinkelen på lyset og viser hvordan det som ”bare” var en skygge endrer seg til ett kunstnerisk moment. Eksponerer - og maler med lyset. Viser så resultatet. Deltagerne får med selvsyn se forskjellen på en Mester, og en ”under opplæring”.

Nyttig, også kommersielt

Som elev på Bilder Nordic School of Photography har Lotta Koppang møtt Ropp før. Hun begynte som fotograf for 2 år siden men har raskt etablert seg i fotobransjen.
- Jeg lærer mye av Ropp, han er engasjerende, inkluderende og gir mye av seg selv, sier Lotta i en pause etter et opptak.
- Det jeg lærer av Ropp, kommer jeg absolutt til å ta med meg inn i kommersiell portrettfotografering, sier en fornøyd Lotta, som også fikk mye ros for sitt siste bilde på Workshopen.


Teknikk….

Som avslutning på Photocamp holdt William Ropp foredrag med bildevisning til musikk. Det var visse problemer med teknikken her, men det kan berømmes at Ropp med sin væremåte klarte å ro dette i land. Vi fikk se mye fra hans produksjon, helt fra starten og til hans siste serie fra Afrika.

I Norge representeres William Ropp av ellen-k FINE ART PHOTOGRAPHY:
http://www.ellen-k.no

William Ropps hjemmeside:
http://www.williamropp.com/#album=12&photo=240



Magne Hjelle - William Ropp instruerer
William Ropp instruerer
Magne Hjelle
Lotta Koppang - Deltagerarbeid fra Workshop: Lotta Koppang
Deltagerarbeid fra Workshop: Lotta Koppang
Lotta Koppang
Magne Hjelle - Maler med lys
Maler med lys
Magne Hjelle
Her ser vi Lotta Koppangg i aksjon med lommelykten. Resultatet av den lange eksponeringen og maling med lyset førte til bildet øverst i artikkelen.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu